Get Adobe Flash playerHyödynnetäänkö organisaatiossanne mobiilitekniikoita?

Mitä mobiilitekniikat ovat ja hyödynnetäänkö
niitä
organisaatiossanne tehokkaasti?

Tällä sivulla esittelemme miten mobiilitekniikat toimivat oman toimintanne tukena ja miksi niiden monipuolinen hyödyntäminen kannattaa. Mobiilitekniikat eivät ole vain teknologiaa vaan liiketoimintaa. Ne organisaatiot jotka t
ämän tiedostavat, ovat voittajia.

Mikä on älypuhelin ja sormitietokone? Entä tablet-tietokone?

Älypuhelimen tai sormitietokoneen epävirallisena määritelmänä voidaan pitää matkapuhelinta jossa on ns. avoin käyttöjärjestelmä. Avoin käyttöjärjestelmä mahdollistaa ulkopuolisten sovellusten asentamisen laitteeseen ja näin laitetta voidaan käyttää erilaisissa tilanteissa osittain tietokoneen korvikkeena. Esimerkiksi Microsoftin Windows Phone laitteet, Applen iPhone:t ja eri valmistajien Android puhelimet luokitellaan älypuhelimiksi. Tablet eli taulutietokoneet ovat usein lähempänä älypuhelimia kuin perinteisiä PC-tietokoneita, sillä niiden käyttöjärjestelmät ovat usein identtisiä älypuhelinten kanssa. Tämä mahdollistaa usein samojen järjestelmien ja sovellusten käytön molemmissa laitteissa.

Mitä ovat mobiilitekniikat?
Mobiilitekniikoilla tarkoitetaan langattomia
tekniikoita ja toimintatapoja joita käytetään päivittäisen työn tukena ja työkaluna. Mobiilitekniikat pitävät sisällään esimerkiksi:
 • Matkaviestimiä (esim. matkapuhelimia,  älypuhelimia, tablet-tietokoneita)
 • Matkaviestinten sovelluksia
 • Mobiileja ekosysteemejä; eli laitteita jotka keskustelevat keskenään ja valtavasta datamassasta, joka siitä syntyy
 • Matkaviestinten puhe- ja datayhteyksiä
 • Langattomia mobiili- ja teleteknisiä järjestelmiä
 • Organisaation mobiilistrategian ja -politiikan
 • Mobiilitietoturvan

Onko yrityksessänne herätty mobiileihin mahdollisuuksiin?
Gartner ennustaa, että vuoteen 2018 mennessä yli 50 prosenttia kaikista käyttäjistä käyttää ensisijaisesti älypuhelinta tai tablettia verkkotoimintoihin (Lähde: Gartner, 2014).
Valtaosassa yrityksistä mobiililaitteiden mahdollisuudet ovat kuitenkin hyödyntämättä ja vain harvat yritykset ovat ottaneet käyttöön mobiilipalvelut asiakkailleen. Miksi? Koska älypuhelin ei ole oletuslaite käytössä. Mielummin käytetään kannettavaa tietokonetta, laskinta ja muita erillisiä laitteita. Ominaisuuksia älypuhelimista löytyy, mutta niitä ei tiedosteta eikä niitä osata tehokkaasti käyttää.

Suomen matkapuhelinmarkkinoilla on nopeasti tapahtunut täydellinen vallanvaihdos, Android-alusta johtaa sekä kokonaismarkkinassa että älypuhelinten markkinaosuudessa (Lähde: Market-Vision, 2014). Nokian matkapuhelimet dominoivat aiemmin täysin Suomen markkinassa mutta tilanne on muuttunut nopeasti. Symbian-laitteet häviävät kokonaislaitekannasta vauhdilla ja tilalle tulee lähinnä Android-laitteita (Lähde: Market-Vision, 2014). Älypuhelinten osuus suomalaisten käyttämistä matkapuhelimista ylitti 50 prosentin rajan vuoden 2013 aikana (Lähde: Aalto-yliopisto, 2014).


70% älypuhelinten ominaisuuksista ei ole yrityksissä kaytössä
 TTL/Nokia Oyj, 2011


Microsoftin Windows Phone laitteet ovat selkeästi Suomessa yritysten suosituimpia puhelinmalleja; vuonna 2013 yli 80 % organisaatioista kertoo Lumioita olevan käytössä (Lähde: Market-Vision, 2013). Windows Phone laitteiden käyttö koetaan kuitenkin hankalaksi (Lähde: Digitoday, 2013) ja käyttäjät hyödyntävät mobiililaitteiden mahdollisuuksia erittäin huonosti (Lähde: Yritystutkimus Business Technology Finland/Elisa/Nokia, 2010). Vain noin puolet käyttää puhelintaan muuhun kuin puhumiseen ja tekstiviesteihin (Lähde: Nokia/DNA käyttäjätutkimus 2011). Usein käyttäjät eivät osaa hyödyntää laitteiden ja sovellusten ominaisuuksia tehokkaasti, koska heillä on puutteita tiedoissa ja koulutuksessa. Puhelinten monipuolistuessa niiden koulutus- ja tukitarve kasvaa ja mitä paremmin mobiililaitteiden koulutus toteutetaan, sitä vähemmän organisaation käyttämä helpdesk työllistyy.


Käyttäjät eivät osaa hyödyntää laitteiden ja sovellusten ominaisuuksia koska heillä on puutteita tiedoissa ja koulutuksessa


Kaspersky Lab:in pohjoismaissa toteuttama mobiilitietoturvakysely paljasti, että keskimäärin vain 56% Suomalaisista mobiililaitteiden käyttäjistä suojasi laitteensa salasanalla (Lähde: Kaspersky Lab, 2013). Yhdysvaltalaisen Ponemon Instituutin vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan 62% kadonneista yrityspuhelimista sisälsi luottamuksellista yritystietoa (Lähde: Ponemon Institute, 2011)Käytetäänkö organisaatiossanne mobiililaitteita tietoturvallisesti?


Vain 56% Suomalaisista mobiililaitteiden käyttäjistä suojaa laitteensa salasanalla
Kaspersky Lab, 2013


Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan 116 yrityksestä 53% ei ollut käytössä minkäänlaista älypuhelinten käyttöpolitiikkaa (Lähde: Ponemon Institute, 2011). Onko organisaatiollenne laadittu mobiilisuunnitelma? Mobiilisuunnitelma on osa organisaation IT-suunnitelmaa. Se tarjoaa johdolle raportin siitä, miten mobiilitekniikoita organisaatiossanne käytetään ja mihin niillä pyritään sekä kokoaa ja dokumentoi mobiilikäyttöpolitiikkanne yhteen. Oikein toteutettuna mobiilisuunnitelma tehostaa organisaationne toimintaa, säästää kustannuksissa sekä maksimoi hyödyn mobiilijärjestelmistänne (ROI, Return on Investment).


Stockteam


Mikä on tilanne organisaatiossanne?
Edustatko organisaatiossasi johtoa tai tietohallintoa? Vaikutatko tai oletko vastuussa IT-, tele-, puhelin- tai mobiilijärjestelmistä? Työskenteletkö yrityksessäsi tietoturvan tai mobiilitekniikoiden parissa? Kysy silloin itseltäsi:

Mobiilit mahdollisuudet
 • Hyödynnetäänkö yrityksessänne modernien älypuhelinten monipuoliset mahdollisuudet?
 • Miten Windows Phone ja iPhone laitteita hyödynnetään yrityskäytössä tehokkaimmin? Entä Android?
 • Onko tietohallinnollanne valmiuksia projektoida mobiilijärjestelmien käyttöönottoja?
 • Pohditteko, että voisiko jonkun prosessin mobilisoida organisaatiossanne, mutta ette tunne olemassaolevia ratkaisuja?
 • Pohditteko mobiilijärjestelmien (esimerkiksi etähallinta) tai mobiilisovellusten (esimerkiksi tietoturva tai liiketoiminta) käyttöönottoa, mutta ette tunne ratkaisuja?
 • Mobiilistrategia on olennainen osa modernin organisaation IT-suunnitelmaa. Onko organisaatiollenne laadittu mobiilistrategia?
 • Onko yrityksenne henkilöstöllä mobiililaitteiden pelisäännöt ja käyttöpolitiikka selvä?
 • Onko mobiilikäyttöpolitiikka dokumentoitu ja noudetaanko sitä myös käytännössä?
Mobiilitietoturva
 • Onko mobiilitietoturvasuunnitelmanne kunnossa? Kattaako se fyysisen, hallinnollisen ja teknisen mobiilitietoturvan?
 • Käytetäänkö organisaatiossanne mobiililaitteita ja mobiilijärjestelmiä tietoturvallisesti?
 • Tallentaako henkilöstönne älypuhelimiinne luottamuksellista tai arvokasta tietoa? Onko tiedot suojattu varkauden, tietomurtojen ja häviämisen varalta?
 • Mobiilietähallintapalvelut mahdollistavat puhelinten tyhjennyksen tai sulun varkaus- ja häviämistilanteissa. Olisiko organisaatiossanne tarvetta puhelinten etähallintaan?
 • Tiedättekö mikä on haittaohjelmien tilanne mobiililaitteissa nykyään? Tiedättekö mitä realistisia tietoturvauhkia älypuhelimiin kohdistuu ja miten niiltä kannattaa suojautua? 
 • Onko mobiilielpymissuunitelmanne selvä? Oletteko valmistautuneet laitteiden katoamiseen, anastamiseen, rikkoutumiseen tai niiden hävittäessä tietoja?
 • Onko älypuhelimienne elinkaari suunniteltu ja dokumentoitu? Hävitetäänkö laitteenne tietoturvallisesti?
Mobiilikustannukset
 • Miten maksimoitte hyödyn älypuhelinten laiteinvestoinnista? Miten varmistutte, että laiteinvestointi maksaa vähintään itsensä takaisin (ROI, Return On Investment)?
 • Mitä lisäarvoa hankitut mobiililaitteet ja järjestelmät voivat tarjota liiketoiminnallenne?
 • Miten liikkuvan työn mahdollistavat mobiilit päätelaitteet tuovat kustannussäästöjä organisaatiolle?
 • Tunteeko henkilöstönne mobiilidatan kustannukset? Mistä ne muodostuvat ja kuinka datayhteyksiä käytetään oikein?
Mobiiliosaaminen
 • Tarvitsisiko pääkäyttäjänne mobiilijärjestelmien koulutusta? Entä loppukäyttäjänne älypuhelinten käyttökoulutusta?
 • Onko mobiilijärjestelmien koulutus järjestetty vai onko käyttäjien vastuulle jätetty puhelinten opettelu, datan käyttö ja laitteiden tietoturvallisuus?
 • Organisaatiollenne on saatettu hankkia esimerkiksi uusi sähköpostijärjestelmä mobiililaitteisiin, mutta osaavatko käyttäjänne käyttää sitä tehokkaasti? Onko loppukäyttäjien koulutus järjestetty?

Jos mietit vastauksia oheisiin kysymyksiin, niin älä epäröi ottaa yhteyttä. Kartoitetaan tarpeenne ja tilanteenne yhdessä!

 • Kartoitamme tarpeenne ja selvitämme ratkaisut ongelmakohtiin
 • Dokumentoimme suunnitelman ja esittelemme tulokset
 • Koulutamme henkilöstöllenne tekniikat ja politiikan
 • Tuemme käyttäjiänne mobiililaitteissa, -järjestelmissä ja -sovelluksissa
 • Mahdollistamme tehokkaampia mobiileja toimintatapoja ja tuloksellisempaa liiketoimintaa

Maksimoimme hyödyn mobiilihankinnoistanne!
Lisää palveluistamme voit lukea tästä.

Global

Heräsikö kysymyksiä? Tarvitsetko lisätietoa? 
Ota yhteyttä:

Suomen Mobiiliasiantuntijat
Puhelin: +358 45 320 3302
Sähköposti: suomen (ät) mobiiliasiantuntijat.fi
Posti: PL 10 FI-02761 Espoo
Skype: Suomen_Mobiiliasiantuntijat

Tai klikkaa tästä ja pääset yhteystietolomakkeeseemme


 

 

Suomen Mobiiliasiantuntijat
+358 45 320 3302
suomen (ät) mobiiliasiantuntijat.fi
www.mobiiliasiantuntijat.fi
Y-tunnus 
2326896-6
Päivitetty joulukuu
2014